A New York State of Mind

Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat ik in New York ben geweest. Die stedentrip stond al járen op mijn verlanglijst, maar ik heb enorme vliegangst. Eerlijk gezegd dacht ik dat het waarschijnlijk mijn leven lang bij dromen zou blijven. Ik durfde het gewoon niet. Waarom ik het nu toch gedaan heb, kan ik niet precies zeggen. Het had met verschillende dingen te maken. Mijn zusje wordt in januari dertig en voor mijn dertigste verjaardag zijn we destijds naar Londen geweest. Ik wilde minstens zoiets leuks voor haar verjaardag doen en wat is er nu leuker dan New York? En daarnaast bekroop me gewoon het gevoel dat als ik iets echt zo graag wilde, ik me niet door wat voor angst dan ook moest laten tegenhouden. Dus we gingen ervoor! En het was geweldig! Ik weet niet eens hoe ik die week in een blog zou moeten beschrijven, want de stad heeft zoveel te bieden en we hebben zóveel ondernomen dat ik er haast een boek over zou kunnen schrijven (Edit: lees Zomer in New York en Winter in New York, twee korte verhalen die opgenomen zijn in de verhalenbundels). Maar voor nu heb ik bedacht dat ik gewoon mijn New York top tien ga geven. Al is de volgorde heel moeilijk te bepalen. Misschien een gedeelde eerste plaats voor alle volgende punten dan maar?

Nog meer dan bij een roman komt het op elk woord aan.

1. Central Park

Eén van de aller-, aller-, allermooiste plekken in New York is toch wel Central Park. We zijn er gedurende de week meerdere malen geweest en elke keer was het geweldig. Het begint al zodra je een voet in het park zet. Je hoeft maar een paar meter te lopen en het lawaai van de stad ebt weg en je hoort vogels, geritsel van eekhoorns en vooral… stilte. Heel gek is dat, als je de wolkenkrabbers en gele taxi’s nog in het zicht hebt. Central Park is prachtig! Ik vond het vooral leuk om er vroeg in de ochtend te zijn. Je ziet het langzaamaan drukker worden, maar je kunt in alle rust van de sfeer genieten en foto’s maken. We hebben er soms gewoon een hele tijd op een bankje gezeten. Kijken naar de voorbijgangers, genieten van het uitzicht. Wat je vooral niet mag missen is de Bow Bridge. Dat vind ik de mooiste brug in Central Park. Hij is prachtig gelegen en je hebt een prachtig uitzicht. Deze brug is ook te zien op de cover van mijn verhalenbundel Winter in New York en andere verhalen.

2. Times Square

Ons hotel, het W Times Square, bevond zich op Duffy Square, vlak naast de bekende rode trap van de TKTS booth. Ik ben niet echt een ochtendmens, maar in New York was ik elke dag heel vroeg wakker. Tussen halfzes en zes uur stond ik heerlijk uitgeslapen naast mijn bedje, klaar om op pad te gaan. Omdat ons hotel gelegen was aan Times Square, stonden we ons dus vaak al om zeven uur in de ochtend te vergapen aan de enorme reclameborden. De eerste keer dat ik er was, heb ik werkelijk minutenlang met open mond staan kijken. Helemaal flabbergasted vanwege de enormiteit van alles. Al heel snel loopt Times Square vol met toeristen. Rond tien uur ’s ochtends is het al dringen op de treden van de rode trap, dus het loont echt de moeite om eens rond acht uur in de ochtend een kijkje te nemen en het (bijna) helemaal voor jezelf te hebben. In de avond verandert het in een mensenmassa waar haast geen doorkomen aan is en waar je om de twee passen die je zet wordt aangesproken door iemand die je iets wilt verkopen.

3. Brooklyn

Herinner je je de scène uit SATC waarbij Steve en Miranda de afspraak hebben dat ze elkaar ontmoeten op Brooklyn Bridge als ze hun relatie een tweede (of de hoeveelste was het eigenlijk?) kans willen geven. Awhhh… hartverwarmend was het toch, hoe ze elkaar in de armen vielen? Brooklyn Bridge stond dus hoog op mijn todolijst. Maar… helemaal zoals in de film was het niet. Het grootste stuk van de brug stond in de steigers en ijzeren platen blokkeerden het uitzicht dat ik verwacht had te zullen zien. De brug is bijna twee kilometer lang (de opgang voor wandelaars en fietsers is niet aan de kust, maar midden in Greenwich, op Park Row, vlakbij City Hall) en de eerste kilometer was vooral heel erg teleurstellend, omdat we omringd waren door werkmateriaal. Het romantische beeld dat ik had, was heel ver te zoeken! Maar we hielden vol en uiteindelijk heb ik toch geen spijt gehad van deze lange wandeling. In Brooklyn aangekomen, belandden we op de Fulton Ferry Pier en daar moet! Je! Echt! Heen! Je hebt een fenomenaal uitzicht over Manhattan. Daar is ook de Brooklyn Icecream Factory gevestigd, waar ze heerlijk versgemaakt ijs hebben. Koop er een ijsje en eet het bij mooi weer op de pier op. Ik heb er zeker een uur doorgebracht. Prachtig!

4. Greenwich en Soho

Het aangezicht van de wijk Greenwich zal je bekend voorkomen. Hier is het huis van Carrie uit SATC gevestigd en je kunt er ook het gebouw vinden dat werd gebruikt voor het buitenaanzicht van het appartementencomplex uit Friends. Gietijzeren brandtrappen aan de gevel en relatief lage gebouwen bepalen het straatbeeld. Op 66th Perry Street vind je Carrie’s appartement. Op de hoek van Bedford en Grove Street staat het gebouw uit Friends. Daarnaast vind je Magnolia Bakery op Bleeckerstreet. Ga je shoppen, sla dan deze straat zeker niet over.
Winkelen kun je ook heel erg goed in Soho. Voor deze wijk heb ik te weinig tijd gehad en dat vind ik nog steeds jammer. Ik had er graag wat langer door de straten gestruind. Heel leuke sfeer en ook om te winkelen is dit weer een aanrader. Als ik nog eens terug ga, wil ik hier zeker eens op mijn gemak wat tijd doorbrengen.

5. Shoppen

Nu we het toch over winkelen hebben, ook daar heb ik gewoon te weinig tijd voor gehad. We wilden zoveel doen daar en ik vond het zonde om teveel tijd winkelend door te brengen. We hebben ons dus beholpen met af en toe een blokje powershoppen tussendoor.
Op Bleeckerstreet bijvoorbeeld (Marc Jacobs, Fresh, Alexis Bittar, Bond no. 9, Michael Kors).
Of op 5th Avenue (Tiffany & Co, Abercombrie & Fitch) en Madison Avenue (Louboutin, Barney’s, La Maison de Chocolat).
Ook in Midtown kun je leuk winkelen. Je vindt Macy’s op 34th street tussen 7th Avenue en Broadway (het grootste warenhuis ter wereld en dat is niet gelogen! Een beetje too much voor mij, ik kon er mijn draai niet vinden, maar don’t let it stop you). In de omgeving van Macy’s vind je ook Victoria’s Secret en Steve Madden.
Shoppen kan ook rond Rond Union Square, niet voor niets heet dit stuk van de stad tot aan het Flatiron Building the Ladies mile.
En dan is er nog Century 21. Er zijn twee locaties, downtown bij Ground Zero op Cortlandtstreet en uptown bij Licoln Square tussen 66th en 67th street. Ik had totaal niet verwacht daar te slagen, want het zijn enorme outlets waar de topmerken tegen wat vriendelijker prijzen verkocht worden. Bereid je dus voor op dringen, duwen en vechten om dat laatste paar schoenen van Manolo Blahnik in jouw maat! Maar… eigenlijk viel dat wel mee. Ik ben in beide vestigingen geweest. Downtown is het drukst en het grootst en voldoet het meest aan het schrikbeeld dat ik had. Maar toch kon ik er wat leuke items scoren. Uptown is iets kleiner (nog steeds 5 verdiepingen, geloof ik) en rustiger. Ben je dus niet zo’n diehard shopper dan zou ik die kiezen!
En vergeet Soho niet!

6. Top of the Rock

Eigenlijk had ik een bezoek aan zowel het observatiedek van het Empire State Building als van Rockefeller Center ingepland. Maar het woordje tijdgebrek is al eens gevallen: we moesten dus een keuze maken. Ik had al als tip gehad om dan voor Top of the Rock te gaan en ook de New Yorkers zelf gaven dat advies: ‘The view is better ‘cause you can see the Empire State Building. ‘Cause you know: you can’t actually SEE the Empire State Building, when you’re ON the Empire State Building. Does that make any sense to you people?’
Die tip speel ik dus graag door, want het is echt een geweldig uitzicht dat je krijgt. En de wachttijden zijn meestal ook wat korter dan bij het Empire State Building. Nog een tip: je kunt alvast je kaartje voor een bepaald tijdstip ophalen. Als je vantevoren weet wanneer je wilt gaan, kun je zo wachttijden vermijden. Mocht je het niet redden en te laat komen, dan kun je je kaartje inwisselen voor een later tijdstip.
Wij waren er rond zes uur in de avond. Een geweldig tijdstip, want het werd net schemerig en je ziet het donker worden en overal gaan de lichten aan. Prachtig was het!

7. Empire State Building

Tja, ik ben er dus niet op geweest, maar ik heb wel een leuke anekdote over dit iconische gebouw. Het is zo bekend! Iedereen weet toch hoe het Empire State Building eruit ziet? Op een middag liepen we downtown vanaf Times Square om het zelf eens te aanschouwen. Op een gegeven moment begon ik me af te vragen waarom ik het nog niet zag. We kwamen toch al aardig in de buurt? Ik haalde nog eens het adres erbij en ja hoor… 5th Avenue tussen 33rd en 34th street, we waren er. Maar waarom zag ik het dan nergens? Ik keek op naar een groot blokachtig gebouw dat in de weg stond. Niet zo hoog, maar het blokkeerde wel mijn hele zicht op het gebouw dat ik zocht. Toen zag ik opeens een bord met daarop de tekst: Empire State Building, observationdeck. Huh? Waren we er dan al? Waar dan? En toen zag ik het. Dat lage blokachtige gebouw wás het Empire State Building. Het ziet er heel anders uit als je er vlak voor staat. Pas als je een paar blokken verderop staat en je kijkt om, ja dan zie je het in volle glorie en heb je dat wauw-gevoel. Heeft iets met perspectief te maken, denk ik. Ik voelde me niet al te snugger op dat moment!

8. Ground Zero / The Freedom Towers

Eén van de meest indrukwekkende plekken die we bezichtigd hebben. Ik hoef eigenlijk niet toe te lichten waarom, want dat snappen jullie allemaal. Maar toch, als je er dan staat en je realiseert je wat er gebeurd is op die plek, dan laat het je ook niet meer los.
Bijna heel de wereld heeft de ramp haast live mee kunnen beleven, maar toch is het nog wat dieper in mijn besef gedrongen door echt op die plek te staan en te luisteren naar het commentaar van een van de tourguides die zelf vanuit zijn flat in Brooklyn alles met eigen ogen zag gebeuren.
Wij hebben St. Pauls Chapel bezocht, een klein kerkje vlakbij Ground Zero dat wonderlijk genoeg gespaard is gebleven toen de torens instortten. Het diende als plek waar reddingswerkers kwamen om uit te rusten tussen diensten in en waar nabestaanden elkaar vonden. Er is nu een memorial ingericht waar je pamfletten vindt van vermisten, in memoriams van slachtoffers, tekeningen en steunbetuigingen van overal ter wereld en verslagen van reddingswerkers die daar ter plekke waren. Ik heb er geen foto’s genomen omdat ik het niet gepast vond, al geloof ik dat het wel toegestaan was. Het gevoel dat heerst op die plek is heel vreemd, omdat je aan de ene kant beseft wat voor drama zich daar heeft afgespeeld. Aan de andere kant heerst er ook een gevoel van optimisme, van opbouwen wat verloren is gegaan en er samen de schouders onder zetten.

9. Eten

Rond Times Square, waar ons hotel zat, zitten helaas niet de beste restaurants. Maar er zijn uitzonderingen. Sardi’s bijvoorbeeld, het bekende restaurant met de karikaturen van beroemdheden aan de muren. (Het was ook te zien in Glee, Finn en Rachel gingen hier uit eten en ontmoetten Patti LuPone.) Ik vond het heel bijzonder om daar te eten! Dichtbij ons hotel zit ook Da Marino en hier was Chris Noth gespot in de week dat wij er waren… helaas niet door ons. Verder zitten er veel goede restaurants in Hell’s Kitchen. Op 8th Avenue tussen 34th en 57th street vind je een kust en keur aan allerlei goede restaurants. Vroeger was dit een gevaarlijke wijk, maar er is veel gedaan aan de veiligheid.
Ook in Greenwich zitten heel leuke eetgelegenheden, waaronder veel plekken die je kent uit SATC.
Shake Shack is een begrip in New York, dus wij vonden dat we dat geprobeerd moesten hebben. Wij zijn naar de vestiging op 8th avenue geweest en we waren net op tijd. Er stond een bescheiden wachtrij, die een halfuur later bijna de hele blok in beslag nam! De hamburgers waren overigens lekker. Misschien een beetje overdreven om ze de allerbeste ooit te noemen, maar ze hebben wel een meer authentieke smaak dan bijvoorbeeld de McDonald’s burgers hebben. Edit: inmiddels eet ik geen vlees meer: de Shroom Burger (gemaakt van portobello) is een begrip onder vegetariërs in NYC.
Tenslotte konden we ons bezoek in New York ook niet compleet noemen zonder een flinke slice NY pizza genuttigd te hebben. Op advies van een echte New Yorker haalden we die bij Joe’s Pizza op Carmine Street. En die smaakte goed!

10. Het Vrijheidsbeeld

Ofwel: Lady Liberty zoals de Amerikanen haar noemen. Ook hiervoor geldt: plan je bezoek zo vroeg mogelijk op de dag, want de wachttijden zijn niet mis. Wij kwamen rond kwart voor negen aan in Battery Park, waarvandaan de ferry naar Ellis Island (waar het Vrijheidsbeeld staat) vertrekt. Er stond al een wachtrij die bij de Efteling reden zou zijn om te denken, ach… ik sla deze attractie vandaag maar even over.
Maar wij waren toch al niet van plan om de boot naar Ellis Island te nemen. Wij liepen de andere kant op, naar de Staten Island Ferry. Die is gratis en vaart vlak langs het beeld. De tocht naar Staten Island duurt een klein halfuurtje. Helaas moest iedereen de boot bij aankomst op Staten Island verlaten, waardoor je een kleine wachttijd in de terminal hebt tot je terug kunt naar Manhattan met een andere boot. Maar het blijft een snellere manier om ‘De Dame’ te zien, en als je niet per se op het beeld hoeft, dan raad ik je deze manier echt aan. Je kunt het uitgebreid bekijken vanaf de ferry en je hebt een mooi uitzicht op het zuidelijkste puntje van Manhattan én op Brooklyn Bridge!
Toen we rond elf uur weer langs Battery Park kwamen, stond de rij voor de Ellis Island ferry al door het hele park. Wachtende mensen tot zover het oog reikte! Ik denk dat de mensen die daar stonden pas aan het eind van de dag aan de beurt waren. Wij hadden toen al de ferrytocht naar Staten Island gedaan, ontbeten bij Starbucks en Wall Street verkend. Kwestie van time management.

En nu ga ik even vals spelen. Want zo ben ik, ik ben gewoon erg slecht in kiezen.

11. Het Chrysler Building

Ik weet het, het zou een top tien worden, maar ik werd elke keer zo blij als ik dit gebouw in het straatbeeld zag verschijnen, dat het toch een plekje in mijn lijst verdient!

Dit waren mijn meest memorabele New York momenten. Ik benadruk nogmaals dat de numerieke volgorde pure willekeur is. Daar is gewoon geen voorkeur in aan te brengen. New York is in alle opzichten een fantastische stad en als je ooit de kans krijgt, dan kan ik je alleen maar aanraden om die te grijpen en het zelf te beleven!