Bestemd voor mij

Jess, Hannah, Debbie en Micky raken vlak voor kerst ingesneeuwd tijdens een vriendinnenweekend in hun vakantiehuis. Daar worden ze geconfronteerd met oude, bestaande en toekomstige liefde… én een flinke dosis Christmas spirit.

Een roman over vriendschap en liefde in alle vormen: oud, nieuw en toekomstig.

De vier vriendinnen uit Geknipt voor jou keren terug in deze zelfstandig te lezen winterse spin-off roman over verloren liefde, bestaande liefde en toekomstige liefde.

Vroeger brachten we hier met de hele familie al onze vakanties door. In de winter sleeden we van de berg, maakten we sneeuwpoppen in de tuin, deden we speurtochten in het bos. In de zomer haalden we ijs in het dorp en fietsen we naar het meer waar we autobanden aan de takken boven het water vastmaakten om in te kunnen schommelen. Mijn meest dierbare jeugdherinneringen spelen zich in en rondom het huis af, maar dat was vroeger.


De feestdagen staan voor de deur en Jessica kijkt uit naar een lang weekend met haar beste vriendinnen Micky, Hannah en Debbie. Al jarenlang delen ze alles met elkaar, maar door hun drukke levens zien ze elkaar veel te weinig. Daarom besluiten de vriendinnen bij elkaar te komen in het familiehuis waar Jessica en Micky vroeger al hun vakanties doorbrachten. Bij aankomst wacht hen echter een verrassing. Onverwacht bezoek duikt op en herinneringen komen tot leven, waaronder die aan een oude liefde, die Jessica liever wil vergeten. Maar dát laat het huis niet toe.

Verschenen in 2018Inspiratie voor dit boek

Bestemd voor mij is een spin-off van mijn roman Geknipt voor jou, die draait om Hannah en Frank. De hoofdrol in Bestemd voor mij is voor Jessica, één van Hannah’s beste vriendinnen. Het boek is op zich staand te lezen, maar het is wel extra leuk als je eerst Geknipt voor jou leest. Jessica heeft in het eerste boek een interessant verleden. Ze heeft duidelijk nog onverwerkte emotie over haar vorige relatie, die niet op een goede manier is geëindigd. Ze is diep gekwetst door haar ex, en daardoor heeft ze grote moeite met hoe de relatie tussen Hannah en Frank zich ontwikkelt. Daar is ze ook behoorlijk uitgesproken in.

Het leek me altijd al leuk om het achtergrondverhaal van Jessica ooit te schrijven. Ik had het al jarenlang in gedachten, maar ik dacht eerder in de vorm van een kortverhaal. Dat ik er ooit een hele roman aan zou wijden, had ik zelf nooit verwacht. Maar toch was het acht jaar na het verschijnen van Geknipt voor jou zover. Ik bracht de vier vriendinnen uit Geknipt voor jou terug, en wat was het leuk om weer over deze personages te mogen schrijven.

Bestemd voor mij is ook een kerstverhaal. Het verhaal speelt zich af in een winterse setting, in het vakantiehuis van Jessica en haar nichtje Micky. Ik heb me voor de structuur van het boek laten inspireren door A Christmas Carol van Charles Dickens. Jessica krijgt geen fysiek bezoek van drie geesten, maar haar kerst komt wel in het teken te staan van de geest van oude liefde, de geest van bestaande liefde, en de geest van toekomstige liefde. 

Jessica is een sterke, ambitieuze vrouw, die haar werk minstens net zo belangrijk vindt als de liefde. Op het eerste gezicht is ze niet het meest sprankelende personage dat je je in een feelgoodroman kunt voorstellen. Ze heeft een cynisch kantje, maar naarmate je haar meer leert kennen, ga je haar beter begrijpen. Ze heeft zich te lang afgesloten voor haar gevoelens, en wordt gedwongen die eindelijk onder ogen te zien. Haar oude liefde Aram duikt plotseling overal op; wat is er tussen hen gebeurd en hoe liep het stuk? Sluimerende familieproblemen kunnen niet langer genegeerd worden, en Jessica moet beslissingen nemen over haar relatie met Vincent.