Booktour en zo

Wat een bijzondere week is dit geweest. Jullie weten het natuurlijk al: Zwaar verguld! is verschenen. Mijn vijfde boek alweer en toch voelt het elke keer weer heel bijzonder. Het is echt een finalemoment. Na een jaar lang werken aan een boek mag je eindelijk het eerste exemplaar in ontvangst nemen en het presenteren aan de hele wereld. Of nou ja, aan een volle boekhandel dan. Overal zag ik vrienden, familie en bekenden… en daarnaast nog vele enthousiaste lezers die gekomen waren om dit moment mee te maken (en sommigen van héél ver: Limburg, Almere, Groningen!) Wat een opkomst!

Voor mij was het deze keer niet zo moeilijk om te bedenken wat ik zou aantrekken. Het thema van het boekenbal dit jaar was “Gouden tijden, zwarte bladzijden” en dus kon ik mijn zwarte jurk met gouden details nog een keer uit de kast halen. Wel zo efficiënt in tijden van economische crisis.

Zwaar verguld! kwam binnen op de zesde plek in de Bestseller 60

Na de uitreiking van het eerste exemplaar werd ik geïnterviewd door Melissa van chicklit.nl. Zelf waarschuwde ze voor Bridget Jones-achtige taferelen, zoals struikelen over de snoer van de microfoon, maar niets daarvan. Ze deed het heel goed en had leuke vragen bedacht, zodat we de grootste lol hadden tijdens het interview. Een verslag hiervan, lees je hier. Daarna was het signeren geblazen en ik moest het tempo er stevig inhouden om iedereen voor 21.00 uur met een getekend boek naar huis te laten gaan. Kletskous als ik ben, was dat best een uitdaging.

On tour

De volgende dag was ik jarig en ging tegelijk mijn booktour van start. Ik werd ‘s ochtends opgehaald door Mieke van The House of Books. En ik had wel heel speciaal vervoer. Zo wil iedere auteur toch wel rondrijden?

Om 11.00 uur in Dordrecht wachtte me bij boekhandel Vos en van der Leer een druk uurtje. Ik ontmoette lezeressen met wie ik al ééuwen contact heb via Twitter en Facebook. Eindelijk zagen we elkaar dan eens in levenden lijve! Sommige lezeressen hadden zelfs cadeautjes en kaarten meegenomen voor mijn verjaardag. Zo lief! Zo had ik natuurlijk een dubbel leuke dag.
‘s Middags nam ik mijn plekje in aan de signeertafel bij De Drvkkerij in Middelburg. Ook daar ontmoette ik weer lezers van het eerste uur, maar mocht ik ook nieuwe lezers begroeten, die per toeval mijn signeersessie ontdekten.

Na dit leuke en feestelijke weekend stond er nog iets bijzonders op het programma. Ik mocht spreken bij de Libris inspiratiedag voor een zaal vol boekverkopers die zich hadden ingeschreven voor mijn workshop. Spannend! Ik heb verteld over wat mijn boeken kenmerkt, het maken van een connectie met mijn lezers, deed een korte quiz waarbij men uit een aantal korte fragmenten het stukje moest kiezen dat door mij geschreven was (en bijna iedereen had dit goed!) en ik las wat korte fragmenten voor uit mijn nieuwe boek Zwaar verguld!

Ondertussen stroomden ook de lezersreacties al binnen. De eerste reacties bereikten me al één dag nadat Zwaar verguld! verschenen was. Best wel gek dat ik een heel jaar gewerkt heb aan iets dat door jullie binnen een dag verslonden wordt. Maar ik realiseer me heel goed dat er geen groter compliment bestaat. Niet alleen konden jullie niet wachten om te beginnen en gingen jullie naar de boekhandel zodra het boek uitkwam. Maar daarna begonnen jullie ook meteen met lezen en konden jullie niet meer stoppen tot het uit was.

En dat jullie dat massaal gedaan hebben, bleek afgelopen woensdag toen de bestseller top 60 van deze week verscheen. Zwaar verguld! kwam binnen op een schitterende 6e plek. In de boeken top tien fictie levert dat zelfs een 3e plek op. Dat is ongelooflijk! Echt. Ik heb er geen woorden voor. Ik kan alleen maar zeggen: dankjewel. Voor het lezen, voor de hartverwarmende en enthousiaste reacties en voor jullie betrokkenheid, niet alleen bij het verschijnen van een nieuw boek, maar het hele jaar door. Ik hoop nog veel boeken voor jullie te mogen schrijven!