F.A.Q.

Wist je altijd al dat je schrijfster wilde worden?
Eigenlijk wist ik dat inderdaad al op jonge leeftijd, maar ik heb het lange tijd niet serieus genomen. Ik kon als kind al goed verhaaltjes onthouden die in de klas verteld werden. Thuis schreef ik die op. Al snel begon ik zelf verhalen te verzinnen. Ik schreef gedichtjes, maakte tekeningen en schreef daar verhaaltjes bij, schreef korte verhalen en maakte samen met mijn zus onze eigen magazines met zelfbedachte verhalen en artikelen, en plaatjes die we uit tijdschriften knipten.
Ik was altijd al bezig met het bedenken van verhalen, maar ik geloofde niet dat het me ooit zou lukken om auteur te worden. Het leek een onbereikbare droom.

Hoe heb je dan een uitgever gevonden?
Het is mij gelukt op de manier waarvan altijd gezegd wordt dat je er niet op hoeft te rekenen, namelijk door mijn manuscript ongevraagd op te sturen. De kans is erg klein om op deze manier een uitgever te vinden: het lukt bij minder dan 1% van de ingezonden manuscripten. Maar je zou toevallig net die ene kunnen zijn! Net als ik.
Ik raad iedereen die dit ook van plan is aan zich goed voor te bereiden. Het is heel belangrijk dat je boek kwalitatief in orde is, grammaticaal, qua opmaak en verhaaltechnisch. Bij mij zat er twee jaar tussen het afronden van het manuscript en het benaderen van een uitgever. Zo lang wachten hoeft natuurlijk ook weer niet, maar het is wel belangrijk om genoeg tijd te nemen om je uitgebreid te oriënteren in de uitgeverswereld. Schrijf alleen de uitgevers aan, die echt bij jou en je werk passen en zorg dat je opvalt tussen die enorme stapel manuscripten die op de redactie binnenkomt. Daarbij moet je niet per se denken aan gekke kunstjes zoals confetti in je envelop of een print op knalroze papier. Bedenk iets wat echt meerwaarde heeft, zodat een uitgever snel kan zien wat je te bieden hebt, en dat je iets bijzonders afgeleverd hebt.

Is het moeilijk om het schrijven te combineren met een (kantoor)baan?
Ja. Het is ontzettend moeilijk, want schrijven kent geen vaste werktijden. Ik ben er altijd mee bezig en eenmaal aan het werk is het lastig om de rem erop te moeten zetten omdat je morgen weer fris en fruitig op kantoor moet zijn. Maar als het echt je passie is, vind je wel een manier. Het is belangrijk om schrijven voorrang te geven in je leven door het écht in te plannen naast je werk en andere bezigheden. Anders komt het er waarschijnlijk nooit van.
De meeste schrijvers kunnen (de eerste jaren) niet leven van hun boeken. Ik heb jarenlang in de avond- en nachtelijke uren doorgewerkt, mijn weekenden opgeofferd en mijn sociale leven beperkt in dienst van mijn boeken.
Inmiddels ben ik fulltime auteur en kan ik het schrijven al mijn aandacht geven.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik kan overal geïnspireerd door raken. Ik observeer veel, mensen op het station, in een restaurant, op een terras: het kan allemaal materiaal opleveren. Soms vertelt een vriendin me over iets wat ze heeft meegemaakt en begin ik me levendig voor te stellen wat er gebeurd zou zijn als ze anders gereageerd had. Dat levert de interessante uitgangspunten op. Niet zozeer wat er gebeurd is, maar wat had kunnen gebeuren. Vaak zijn dat de momenten dat ik opeens mooie ideeën krijg.
Het gebeurt dus weleens dat elementen uit mijn boek ontsproten zijn aan mijn echte leven, of dat van de mensen om mij heen. Maar ik zal er altijd mijn eigen draai aan geven.

Heb je advies voor mensen die ook schrijfambities hebben?
Oefen! Oefen, oefen, oefen! Het eerste boek dat je schrijft, is niet altijd het boek dat ook uitgegeven gaat worden. Ik heb tien jaar lang aan een roman geschreven die waarschijnlijk nooit gepubliceerd zal worden. Dat was geen verspilde moeite. Dat boek was als het ware mijn schrijfopleiding. Daarmee heb ik me als schrijver ontwikkeld tot ik Zwaar verliefd! kon schrijven en alle boeken die daarna kwamen. Het kost tijd om een eigen schrijfstijl te ontwikkelen, om de techniek onder de knie te krijgen, en te ontdekken welke verhalen je te vertellen hebt.
En laat je niet ontmoedigen bij de eerste tegenslag. Bijna elke gevestigde auteur heeft zijn portie afwijzing te verwerken gehad. Misschien ben je nú nog niet waar je wil zijn, maar blijf jezelf verbeteren, blijf schrijven, zodat je steeds beter wordt. Het gaat je al je tijd kosten, en heel veel doorzettingsvermogen, maar er wacht een mooie beloning.

Hoe ervaar je het schrijverschap?
Ik vind het het mooiste wat er is, en tegelijk soms ook het zwaarste. Ik vind deze quote van E.L. Doctorow zeer treffend: ‘Writing is like driving at night in the fog. You can only see as far as your headlights, but you can make the whole trip that way.’
Misschien wel de meest treffende manier om het schrijfproces te omschrijven. Het is een traag proces, en als je eraan begint, lijkt de eindbestemming mijlenver weg. Onderweg kom je ook nog eens allerlei hobbels en omwegen tegen. Soms raak je de weg zelfs helemaal kwijt.
Het schrijven van een boek vergt veel van me, en soms is het slopend, maar ik vind het nog steeds het allermooiste vak dat er is. Dat ik uit mijn eigen beleving hele werelden kan scheppen, en personages kan creëren die voelen als echte mensen, dat maakt het al het harde werk waard. En als het boek er dan écht is, en ik het kan vasthouden en kan delen met zoveel lezers, dan kan ik niet blijer zijn.

Wat lees je zelf graag?
Ik lees veel en in alle genres. Hoewel ik zelf voornamelijk feelgood schrijf, lees ik het steeds minder. Ik merk dat ik steeds meer als schrijver naar die boeken kijk, in plaats van dat ik me er als lezer in kan verliezen. Maar ik waardeer auteurs als Sophie Kinsella en Emily Giffin heel erg omdat ze mij hebben laten inzien dat er ook ruimte kon zijn voor de verhalen die ik wilde schrijven. Een lievelingsboek kan ik moeilijk noemen, want er zijn teveel prachtige boeken om uit te kiezen. Maar ik lees alles van Cecelia Ahern, Fredrik Backman, Matt Haig en John Green.
Ook lees ik graag boeken over persoonlijke ontwikkeling, schrijven en ondernemen.

Wat zijn de ingrediënten voor een goede feelgoodroman?
Romantiek, humor en herkenbaarheid. Maar het belangrijkste is, net als bij elk ander genre, dat de lezer wordt gegrepen en helemaal opgaat in het boek. Natuurlijk is het de bedoeling dat de lezer een prettig gevoel overhoudt aan het lezen van een feelgoodroman, dus een mooi einde is gegarandeerd. Maar… ik schuw de zwaardere thema’s ook niet. Ik wil schrijven over alles wat belangrijk is in het leven en dat is niet alleen shoppen en daten. Mijn hoofdpersonages zijn altijd sterke vrouwen met hun eigen dromen en doelen.

Komt er nog een vervolg op de Zwaar! boeken?
Voorlopig heb ik daar (nog steeds) geen plannen voor. Het derde deel “Zwaar verguld!” is in april 2013 verschenen, met de bedoeling om de reeks compleet te maken. Ik heb altijd de wens gehad om er een trilogie van te maken en heb het laatste deel dus echt bewust als slot geschreven. Tot nu toe heb ik nog niet genoeg ideeën om een vervolg te schrijven dat Zwaar verguld! zou kunnen overtreffen, al moet ik toegeven dat de personages me erg dierbaar zijn en dat ik ook wel eens denk aan hoe het met ze verder zou gaan. Toch vind ik het ook wel erg leuk dat iedere lezer dat nu voor zichzelf kan invullen.
Natuurlijk is er wel ander fantastisch nieuws voor iedereen die Isa, Ruben en hun vrienden heel erg mist. Zwaar verliefd! en Zwaar beproefd! zijn inmiddels verfilmd. We kunnen nu dus op een heel nieuwe manier van het verhaal gaan genieten!

Ga je nog een boek met je zus schrijven?
Ja. Onze tweede roman Vaarwel Roscoe verschijnt maart 2021 en we hebben zeker nog ideeën genoeg voor meer boeken. Na Roscoe ga ik weer solo aan een boek werken, en dan weer aan een nieuw zussenboek.

Wanneer verschijnt er een nieuw boek?
Zo snel mogelijk. Ik doe ongeveer een jaar over het schrijven van een boek. Soms wat langer. Op het moment dat het boek af is, duurt het uitgeefproces ook nog ongeveer een halfjaar. Soms loopt het schrijfproces deels samen met het uitgeefproces, maar dat betekent dat ik moet werken met een strakke deadline. Het hangt van het boek waar ik aan werk af of ik met een deadline wil werken, of juist niet. Via mijn website en social media hou ik je altijd op de hoogte van de projecten waar ik aan werk.