Gewonnen! De Viva400 award

Op dinsdagavond 27 november 2012 werden voor de vijfde keer op rij de jaarlijkse Viva400 awards uitgereikt. Een bijzondere avond voor mij, want ik was genomineerd in de categorie Creative. Dat ik genomineerd was, vond ik al een hele eer. Ik volg deze lijst van 400 powervrouwen al enkele jaren en nu stond ik er zelf op! Wat een gek idee, maar wat ontzettend leuk. Na de nominatie volgden dus enkele weken van campagne voeren, want het publiek kiest uiteindelijk per categorie een winnares. De concurrentie was zodanig dat ik niet eens durfde hopen dat ik in de top vijf zou belanden. Maar afgelopen dinsdag was ik toch echt degene die met de award voor mijn categorie naar huis mocht. Wauw! Ik kon haast niet geloven dat ik echt gewonnen had.

De Viva400 gaat over inspiratie en dat was ook de rode draad van de avond. De reden dat Viva elk jaar dit leuke evenement organiseert is dan ook om vrouwen te motiveren en inspireren om eigen doelen na te streven en zich te ontplooien op welke manier dan ook. De boodschap aan alle genomineerde dames was dan ook om zo vaak mogelijk iets van onze inspiratie door te geven.

Leap and the net will appear

Viva vroeg mij naar aanleiding van het winnen van de award naar mijn ultieme zakelijke advies. ‘Leap and the net will appear,’ antwoordde ik toen. Dit advies is precies wat ik vroeger had moeten horen. Mijn hele leven heb ik al grote moeite met het nemen van risico’s. Dat is ook de reden dat ik op zeker speelde met een rechtenstudie, in plaats van na te streven wat ik echt graag wilde: boeken schrijven.
Het is echt pas sinds enkele jaren dat ik begon het roer om te gooien. Dat ik uit mijn schulp kroop, liet zien wie ik was en wat ik wilde en concrete stappen begon te zetten die uiteindelijk hebben geleid tot het uitgeven van mijn eerste boek en alles wat daarop volgde.

Sinds dit jaar ben ik fulltime met schrijven bezig. Schrijven is mijn baan! En hoewel ik het hartstikke eng vond om mijn vaste baan hiervoor op te geven, is dit uiteindelijk de beste keuze geweest die ik kon maken. Nu ik al mijn energie kan richten op wat ik werkelijk wil, biedt dit zoveel meer ruimte en kansen.

Natuurlijk klinkt het allemaal nogal eng. Je kunt niet zomaar ondoordacht in het diepe springen en verwachten dat er ergens wel een vangnet zal zijn. En zo bedoel ik het ook niet. Ik heb die beslissing ook niet van het ene op het andere moment genomen. Daar zijn jaren van voorbereiding aan vooraf gegaan.
In het boek Outliers van Malcolm Gladwell, waarin heel diep wordt ingegaan op succes en waarom de één dit wel bereikt en de ander niet, wordt gesteld dat het 10.000 uur aan oefening kost om heel erg goed te worden in iets. Niemand bereikt het dus moeiteloos. Je moet werken. En hard ook.
Als je dat doet en als je van binnen voelt dat je een bepaald pad moet bewandelen om te komen tot wat jou uiteindelijk gelukkig maakt. Dan kan ik je alleen maar adviseren om die kans te grijpen. Doe het desnoods in kleine stapjes, zoals ik ook gedaan heb.

Niet alles wat je doet zal altijd succesvol zijn. Soms wil je iets heel graag en werk je heel hard, maar lukt het niet meteen. Maar ook daarvan kun je weer leren. Vaak bieden zulke tegenslagen juist nieuwe perspectieven. Laat je niet afschrikken als iets een beetje tegenzit, maar gebruik het juist als extra motivatie om op een andere manier je doel te bereiken. Voor bijna alle goede dingen in mijn leven, heb ik een tweede poging nodig gehad.
En soms lukken dingen niet omdat het misschien niet de juiste weg voor jou is. Bedenk dan dat er nog iets beters op je wacht. En als het moment daar is: ga er dan voor!