Over Céla

Céla van Gastel is het pseudoniem van de zussen Chantal (1980) en Priscilla (1983).
In 2016 debuteerden wij als auteursduo met Zonder jou, een spannende roman over een twaalfjarige gewetenloze jongen. In maart 2021 verschijnt ons tweede boek Vaarwel Roscoe. een spectaculaire roman vol emotie over Roscoe Mulder, een multigetalenteerde superster die onverwachts overlijdt en de wereld in shock achterlaat; vooral zijn grote liefde Livia en zijn broer Rafael. De optie voor de filmrechten van deze roman is al vóór verschijning genomen door de makers van Zwaar verliefd! en Ik wist het.
Naast schrijven houden we van alles wat creatief is. Daaruit is IJVR ontstaan. Voor onze shop werken we samen met andere makers om unieke kunstzinnige items te kunnen aanbieden.

Biografie

Priscilla studeerde Personeel & Arbeid in Breda en volgde een opleiding tot loopbaancoach. Twaalf jaar lang werkte ze in loondienst als HR-functionaris op een middelbare school. Daarnaast was ze al van jongs af aan bezig met alles wat met creativiteit te maken heeft, waaronder tekenen en schrijven.
Dat laatste resulteerde in 2016 tot een samenwerking met haar zus Chantal, die toen al meerdere bestsellers op haar naam had staan.

Aangezien Priscilla altijd al nauw betrokken was bij het schrijfproces van Chantal verliep het samen schrijven soepel.
Zonder jou werd bedolven onder de lovende recensies en lezersreacties. In 2020 maakten de zussen de overstap naar uitgeverij Meulenhoff Boekerij en maart 2021 verschijnt dan eindelijk het langverwachte tweede boek, Vaarwel Roscoe, onder de auteursnaam Céla van Gastel.

Vaarwel Roscoe

De wereld is in shock en diepe rouw als superster Roscoe Mulder onverwachts overlijdt. Maar zijn verhaal eindigt daar niet.

Verschijnt maart 2021.

Zonder jou

Een radeloze moeder zet alles op alles om haar twaalfjarige zoon, die gewetenloos gedrag vertoont, in het gareel te houden. Maar ondertussen beraamt hij zijn eigen plannen.

Veelgestelde vragen

Er zijn waarschijnlijk net zoveel werkwijzen als er auteursduo’s zijn. Zoals iedere schrijver zijn eigen werkproces heeft, hebben duo’s dat ook. Het was voor ons geen uitgedacht plan om samen aan een boek te beginnen; we probeerden het gaandeweg uit omdat er een boekidee op ons pad kwam dat ons niet wilde loslaten en waaraan we geen van beiden solo wilden beginnen.

Wij hebben altijd al goed kunnen samenwerken. We konden uren spelen vroeger, en maakten allerlei creatieve projecten. Het gaat ons van nature dus makkelijk af om samen iets te maken. Maar dat is toch iets anders dan samen een boek schrijven. Hoe dat werkt, en óf het zou werken, wisten we vantevoren ook niet. We gingen de uitdaging openminded aan. Als het alleen maar op geruzie uit zou draaien, of als het boek niet van de grond zou komen, konden we er gewoon mee stoppen. Het ging goed, beter zelfs dan we hadden verwacht. Inmiddels is ons tweede boek klaar, dus we hebben onze draai als auteursduo goed gevonden. En het grappige is dat allebei de schrijfprocessen toch heel anders waren. Dus hoe schrijf je samen een boek, dat hangt ook heel erg van het boek af.

Schrijven doen wij ieder voor zich. We spreken samen af waar het verhaal naartoe gaat, we brainstormen daarover, en gaan dan zelf aan de slag.

Om samen te kunnen schrijven, moet er veel vertrouwen zijn. Je moet elkaar wat gunnen, elkaar de ruimte geven om creatief te zijn met de strekking die je samen bedenkt, en je moet ook een beetje ruzie kunnen maken. Gelukkig zijn we dat als zussen wel gewend, en óók om het weer bij te leggen. Zo kunnen we echt eerlijk zijn tegen elkaar en worden frustraties niet lang opgekropt.

Bij ons eerste boek zochten we al naar een goed pseudoniem, maar we konden de juiste schrijversnaam nog niet vinden. Tussen het verschijnen van Zonder jou en Vaarwel Roscoe zit een paar jaar, dus dat gaf ons de tijd om er nog eens goed over na te denken. Onze overstap naar De Boekerij gaf ons de kans onszelf een beetje opnieuw uit te vinden. De naam Céla van Gastel past mooi bij de sfeer van onze boeken. Omdat onze schrijfstijlen zo goed met elkaar blenden, ontstaat er één vertelstem, als een derde zus die ontstaat als wij samen een boek schrijven. Bij die visie past het mooi om één auteursnaam te kiezen. 

Céla is een combinatie van onze namen. De C komt van Chantal en la van Priscilla. Je kunt in deze animatie zien hoe we dat bedacht hebben. 

Priscilla is een planner. Chantal een pantser. Dat gaat eigenlijk niet goed samen, tenzij je een manier vindt om elkaar aan te vullen. En dat lukt ons goed.

Chantal steekt veel voorbereiding in het leren kennen van de personages. Daarna stort ze zich met een globaal idee van het verhaal in het schrijfproces.  De problemen die ze gaandeweg tegenkomt, lost ze op als ze er tegenaan loopt, wat betekent dat ze soms dagen vastzit omdat ze ergens iets op moet verzinnen. Priscilla doet al dat denkwerk, of in ieder geval het meeste, al voordat ze een letter op papier zet. Ze maakt een frame met daarin alle belangrijke dingen die gaan gebeuren. Bij ons eerste boek stippelde Priscilla het hele boek uit in een excel-bestand. Hier konden we precies aangeven wat er te gebeuren stond per hoofdstuk, en hielden we precies bij wie er aan welke scènes werkte.

Wij schrijven niet tegelijk. We zijn continu in overleg over het verhaal. Waar het heen gaat en wie wat doet. Maar we werken het zelfstandig uit. En dan gaan onze teksten tussen ons heen en weer tot we er allebei helemaal tevreden over zijn. Als het boek klaar is, kun je niet meer onderscheiden wie wat geschreven heeft. Het is één vertelstem geworden. Vaak weten we ook niet meer wie van ons welke ideeën heeft bedacht. We scherpen elkaar de hele tijd aan, en vaak schrijven we de beste invallen aan de ander toe.

De thema’s van onze boeken zijn onderwerpen die ons al heel lang bezig houden en waar we het vaak over hebben samen. Uit die gesprekken komen ideeën voort die later opeens bij elkaar komen en de basis voor een boek vormen. We kiezen graag voor belangrijke, maatschappelijke thema’s. 

Laten we het eerst over de overeenkomsten hebben: ze worden allemaal met veel liefde geschreven en liefde is ook een belangrijk terugkerend thema, zowel voor Chantal als Céla. Ook is de schrijfstijl van Chantal nog goed te herkennen in een Céla.

De boeken van Céla zijn geen feelgoodromans. Ze hebben een iets zwaardere thematiek. Zonder jou gaat over een gewetenloze jongen van twaalf en zijn moeder die hem probeert te redden van zichzelf. Vaarwel Roscoe is een roman over een wereldster die te jong overlijdt. Zijn grote liefde Livia en broer Rafael reconstrueren zijn leven door het delen van hun herinneringen aan Roscoe.