Over Chantal

Chantal van Gastel (1980) brak in 2008 door met haar debuutroman Zwaar verliefd! en wist daarmee een groot lezerspubliek te veroveren. Daarna verscheen bestseller op bestseller. Van haar boeken zijn ruim 450.000 exemplaren verkocht. In 2018 werd haar debuutroman succesvol verfilmd met Jim Bakkum en Barbara Sloesen in de hoofdrollen. De verfilming van Zwaar beproefd! draait in januari 2021 in de bioscoop en voor februari 2022 staat de boekverfilming van de roman Ik wist het op de planning. 

Chantal schrijft ook als auteursduo samen met haar zus Priscilla onder het pseudoniem Céla van Gastel. In 2021 verschijnt de nieuwe roman Vaarwel Roscoe. Op de filmrechten van deze roman is al voor verschijning een optie genomen. Samen hebben de zussen ook het creatieve platform IJVR opgericht.

Chantal won voor haar werk meerdere prijzen en eervolle vermeldingen, waaronder de Viva 400 award in de categorie Creative, de Hebban Award voor beste Nederlandse feelgoodroman en meerdere Boek-van-het-jaar-verkiezingen.

Het begin

Chantal van Gastel is in 1980 geboren in Breda en schrijft al bijna haar hele leven. Vanaf het moment dat ze leerde schrijven, begon ze kleine verhaaltjes te verzinnen. Ze maakte boekjes met tekeningen en verhalen en later begon ze ook gedichten te schrijven. Met haar zus Priscilla maakte ze tijdschriften met knipsels uit bladen, tekeningen en eigen teksten. Ze bedachten verschillende rubrieken en verzonnen hun eigen verhalen bij foto’s die ze uit bladen knipten.

Na het behalen van haar vwo-diploma in 1998 begon ze aan een studie rechten aan de Universiteit van Tilburg. Hoewel het schrijven van fictie toen al haar droom was, kwam het niet in haar op een studie te kiezen in de richting van schrijven. Het leek een onbereikbaar doel. Ze behaalde haar propedeuse, maar brak de studie na het tweede jaar af. De passie voor schrijven bleef aan haar trekken en gaandeweg kwam ze tot de ontdekking dat een carrière als jurist totaal niet bij haar paste. Een onzekere periode volgde. Ze ging in een boekhandel werken en door middel van zelfstudie ontwikkelde ze haar schrijfstijl. Ze las alles wat ze kon vinden over de kunst van het schrijven.
Vooral het boek Het geheim van de schrijver van Renate Dorrestein wist haar te inspireren en leerde haar veel over de techniek van het schrijven. Ook volgde ze een cursus creatief schrijven. Het wierp vruchten af.

Chantal begon mee te doen aan schrijfwedstrijden en bij de derde wedstrijd waaraan ze meedeed, behaalde ze succes. Ze won een schrijfwedstrijd van het weekblad Yes en publiceerde daarna enkele korte verhalen in dit tijdschrift. Het moedigde haar aan om een begin te maken met het schrijven van een roman. Ze ging aan het werk bij een notariskantoor en in de avonden en weekenden schreef ze zoveel ze maar kon. In 2005 voltooide ze haar eerste roman. Toch duurde het nog twee jaar voordat ze de moed opvatte een uitgever aan te schrijven. 

Chantal stuurde haar manuscript naar drie uitgevers. In eerste instantie werd het afgewezen. Na een kort gevoel van teleurstelling herpakte ze zich. Om op een positieve manier op te vallen, voegde ze een moodboard  toe dat de sfeer van het verhaal weergaf. Op die manier maakte ze haar verhaal visueel. De begeleidende brief schreef ze nu vanuit het perspectief van haar hoofdpersonage Isa. Aan het manuscript veranderde ze geen woord, ze stuurde zelfs precies dezelfde exemplaren op, die door de uitgevers aan haar geretourneerd waren. Een droomscenario volgde, want Chantal wekte de interesse van twee van de drie uitgevers die haar eerder afgewezen hadden. In 2008 verscheen haar debuutroman Zwaar verliefd! bij The House of Books. In de daarop volgende jaren schreef ze bestseller na bestseller.

Bibliografie

2008 | Zwaar verliefd!
2009 | Zwaar beproefd!
2010 | Geknipt voor jou
2011 | Zoek het maar uit
2013 | Zwaar verguld!
2014 | 21 Zomers en andere verhalen en Ik wist het
2015 | Winter in New York en andere verhalen
2016 | Zonder jou
2018 | Bestemd voor mij en boekverfilming Zwaar verliefd!
2020 | Boekverfilming Zwaar beproefd!
2021 | Vaarwel Roscoe
2022 | Boekverfilming Ik wist het

Auteursduo

In 2016 zette Chantal een nieuwe stap in haar schrijfcarrière door een auteursduo te vormen met haar zus Priscilla. De duistere psychologische roman Zonder jou werd uitgegeven door HarperCollins Holland. Qua sfeer is het verhaal anders dan het voorgaande werk van Chantal, maar met als gemene deler wél het thema liefde.
Het schrijven als duo heeft Chantal als bijzonder leuk ervaren. Al had ze vantevoren nooit verwacht dat ze dit zou kunnen. Het heeft haar uitgedaagd om een ander aspect van haar schrijftalent te laten zien, en hoewel het veel planning en coördinatie vergt, verliep het schrijven met haar zus soepel.
In 2020 ondertekenden de zussen een boekdeal bij Uitgeverij Meulenhoff Boekerij. De zussen schrijven nu onder de naam Céla van Gastel. Hun tweede roman, Vaarwel Roscoe, verschijnt maart 2021.

Boekverfilmingen

In 2018 kwam een van de grootste dromen van Chantal uit. Haar eerste boek Zwaar verliefd! werd verfilmd met Barbara Sloesen en Jim Bakkum in de hoofdrollen. De feelgoodfilm ging in het najaar in première en bereikte na tien dagen de Gouden Filmstatus. De film wist in totaal 255.000 bezoekers naar de bioscoop te trekken en is inmiddels te zien op Videoland en Netflix Nederland en België.
De opvolger Zwaar beproefd! draait vanaf december 2020 in de bioscopen onder de titel Zwaar verliefd! 2. 
Ook wordt er al gewerkt aan de derde boekverfilming van Chantal. De filmrechten voor de roman Ik wist het zijn verkocht en de film gaat naar verwachting in februari 2022 in première. De opnames zullen in de eerste helft van 2021 van start gaan.

 

 

Eervolle vermeldingen en prijzen

2009 | Bezoekers van chicklit.nl verkiezen Chantal in de ‘beste chicklit aller tijden verkiezing’ tot favoriete Nederlandse auteur.
2010 | Geknipt voor jou wint de titel ‘Boek van het jaar’ op chicklit.nl
2011 | Zoek het maar uit wint de titel ‘Boek van het jaar’ op chicklit.nl
2012 | Nominatie voor de VIVA400, de jaarlijkse lijst met 400 inspirerende powervrouwen. Chantal wint de award in de categorie creative.
2013 | Zwaar verguld! wint de titel ‘Boek van het jaar’ op chicklit.nl
2015 | Ik wist het wint de Hebban Award voor beste Nederlandse roman in de categorie feelgood.
Winter in New York wint de titel ‘boek van het jaar’ op chicklit.nl.
2017 | Zonder jou haalt de shortlist van de Hebban thrillerdebuutprijs en behaalt de meeste publieksstemmen.
2018 | Gouden film Zwaar verliefd!