Schrijfdag

Een hele dag schrijven! Wat is er heerlijker dan dat? Het onophoudelijk voelen stromen van creativiteit en inspiratie. En na afloop in een tevreden roes van een vrije avond genieten. Lijkt je dat niet fantastisch? Ja, mij ook. En dan nu de realiteit:

8.00 uur:
Gepland om op te staan, maar ik lig nog zóóóó lekker en eigenlijk ben ik zo vroeg op de dag toch niet erg productief. Bovendien heb ik vannacht tot 1.30 uur doorgewerkt. Ik kan nog wel een halfuurtje langer blijven liggen.

8.30 uur:
Aangezien ik vandaag alleen maar in mijn eentje, thuis aan mijn bureau, ga schrijven, hoef ik me niet netjes aan te kleden, mijn make-up of haar te doen. Ik kan nog een half uurtje langer liggen.

9.15 uur:
Nu moet ik wel opstaan, hoor.

9.30 uur:
Opgestaan.

10.00 uur:
Ontbeten, met haar in knot en in afgrijselijk comfortabele huisbroek achter mijn pc plaatsgenomen. Grote mok thee erbij. Klaar om een hele dag te schrijven.

10.01 uur:
Ik open het Wordbestand van mijn verhaal.

14.00 uur: Ik tik de eerste woorden van de dag

10.02 uur:
Het is wel erg rommelig, hier. En stoffig. Ik moet stofzuigen.

10.05 uur:
Als ik ga stofzuigen, moet ik eerst stof afnemen. En opruimen.

10.30 uur:
Werkkamer opgeruimd, afgestoft en gestofzuigd. Nu kan ik schrijven. Eerst stofzuiger opbergen.

10.31 uur
Ik zie dat de rest van de bovenverdieping ook wel een stofzuigsessie kan gebruiken. Om over de benedenverdieping maar niet te spreken. Ik negeer de impuls. Schrijven.

10.45 uur:
Hé, hier ligt een nog een jaaropgaaf voor een schrijfopdracht die ik dit jaar heb gedaan. Het is bijna Belastingaangiftetijd, dus die moet ik eerst maar in mijn map bij de rest van de administratie stoppen. Goh, is die map verder eigenlijk wel op orde?

11.45 uur:
Er ontbraken dus nog een paar dingetjes in de map. Maar nu is die netjes en ik heb meteen een afspraak bij mijn accountant gemaakt. En ik moest nog even dat geboortekaartje schrijven en bij de uitgaande post leggen. Ik moet ook nog data doormailen voor een etentje met mijn vriendinnen en er waren nog een paar mailtjes van mijn uitgever…

12.20 uur:
Ook meteen maar even de mailtjes van mijn lezers beantwoord. En een tweet geplaatst. Facebook ge-update. En mijn timeline doorgelezen.

12.25 uur:
Eigenlijk voelt het toch niet zo prettig zonder make-up, met lelijke outfit en haarknot. Ik ben waarschijnlijk veel productiever als ik me een beetje opmaak en iets leuks aantrek. Dat ga ik doen. Kan ik daarna lekker aan de slag.

12.45 uur:
Lunchtijd! Eerst snel een boterham eten. Mijn thee is ook op. Heb ik daarna de hele middag om te schrijven.

13.05 uur:
Ik heb reacties op de e-mails die ik vanochtend gestuurd heb. En veel replies op Twitter. Haha, die is grappig! Meteen even antwoorden… O, zou {vul maar in} nog iets leuks geplaatst hebben? Even checken…

13.40 uur:
Aan het werk! Geurkaars van Rituals aan… hmm… I love my job

13.50 uur:
Laatste hoofdstuk teruggelezen en door aantekenboekje gebladerd. O ja, ik zat bij dat lastige bruggetje naar de volgende scène. Hoe zal ik dat aanpakken? In vlammetje van de kaars staren…

13.55 uur:
Met een muziekje erbij gaat het nadenken vast beter… eens zien… wat past bij de sfeer van mijn verhaal?

14.01 uur:
Zou best grappig zijn om een blog te schrijven over hoe zo’n schrijfdag er nu precies uitziet… nieuw Wordbestand openen…

14.25 uur:
Haha, ja, dat word een leuke! Terug naar mijn verhaal. Ik moet later misschien nog wel wat foto’s bij het blog maken. Of zal ik nu? Nee, straks. Nu eerst het boek. Het boek! HET BOEK!

14.29 uur:
Nogmaals door aantekeningen bladeren. En in vlammetje staren.

14.35 uur:
Zo! Ik heb wel veel gespleten haarpunten! En mijn pony piekt in mijn ogen. Afspraak bij kapper maken.

14.40 uur:
Ik tik de eerste woorden van de dag.

15.04 uur:
220 Woorden getypt. Bruggetje naar volgende scène gemaakt. Yes! Die hobbel is genomen. Ik heb het koud. Vest halen.

16.25 uur:
OMG! Wat gaat dit goed. Dit boek wordt zo leuk. Misschien wel mijn beste werk tot nu toe. Ik weet het haast zeker. Dit overtreft alles wat ik hiervoor gedaan heb. Wow, ik heb binnen een uur bijna 1200 woorden geproduceerd. Ik ben echt goed. Yeah baby!

18.30 uur:
O jee…

18.31 uur:
Nou kijk, het zit zo…

18.32 uur:
Ik heb iets heel leuks bedacht voor hoofdstuk 15, maar nu veranderen er een paar dingen en moet ik enkele aanpassingen doen in het voorgaande. Geeft niet. Zo gebeurd.

18.50 uur:
Nee! Nee! Nu klopt dat ene in hoofdstuk 3 ook niet meer. En dat had ik nodig om straks in hoofdstuk 20 die verhaallijn weer op te pakken. Maar dat kan niet als ik mijn briljante inval uit hoofdstuk 15 door laat gaan.

18.59 uur:
Hoe moet ik nu kiezen tussen mijn briljante inval uit hoofdstuk 3 en die uit hoofdstuk 15?

19.08 uur:
Zou het toch niet allebei kunnen? Als ik dit nu aanpas… en dat personage later introduceer… en dat dialoog wat opschuif… Maar het was hier weekend en nu vindt diezelfde conversatie doordeweeks plaats… dus dat moet ik even herschrijven… maar dat kan niet, want toen zat dat andere personage in het buitenland en dus kunnen ze elkaar niet ontmoet hebben… O neeeeee, er klopt niets meer van.

19.12 uur:
Waren die laatste hoofdstukken eigenlijk niet heel langdradig? Zit er wel genoeg humor in? Snapt de lezer mijn onderliggende gedachte eigenlijk wel? Snap ik die zelf nog? OMG! Dit wordt mijn slechtste boek ooit. I suck.

19.15 uur:
Het is etenstijd, maar ik durf mijn verhaal niet in deze staat achter te laten. Straks verlies ik alle motivatie om er ooit nog aan verder te werken. Ik moet het oplossen. Ik heb geen tijd om te koken, dus ik ga chocola halen.

19.20 uur:
Chocola eten. Naar beeldscherm staren. In vlammetje van mijn geurkaars staren. Misschien was dit idee gewoon te hoog gegrepen voor me. Ik krijg dit boek nooit af.

19.28 uur:
Shift. Pijltjestoets omhoog. Verder omhoog. Nog veel en veel verder omhoog. Delete. 2114 woorden gewist.

19.45 uur:
Personages zijn in staking. Ze negeren me volkomen en zijn niet meer tot enige actie te bewegen. Ik denk dat ze boos op me zijn.

21.00 uur:
Ik kan niet vooruit, dus ben ik maar terug gegaan. Overal losse eindjes aan elkaar geknoopt. Niet normaal hoe één zo’n kleine wijziging doorwerkt in een verhaal. Volgens mij is de grootste troep opgeruimd, misschien willen mijn personages morgen weer vriendjes met me worden… Nu ben ik te gaar om nog iets te doen. Ik ga in bad. Een boterham eten. En even voor de tv hangen. Misschien een boek lezen van iemand die wél kan schrijven. Of hardlopen. Ach… wie hou ik voor de gek?

22.25 uur:
Ik zap van zender naar zender. Niets kan me boeien. Ik ben moe, maar mijn hoofd is te vol om te slapen. Zap…

23.42 uur:
OMG! Ik heb zo’n goed idee! Dit lost al mijn problemen op. Ik moet schrijven nu. Schrijven, schrijven, schrijven…

03.15 uur:
De kamer draait misschien een heel klein beetje om me heen door slaapgebrek, maar ik heb een perfecte scène geschreven. En morgen… begint dit allemaal weer opnieuw. Maar dan zonder al die strubbelingen. En ik laat me nergens door afleiden! Ik voel het. Morgen wordt de perfecte schrijfdag.