Zwaar verguld!

Eindelijk heeft Isa haar sprookjeseinde met haar grote liefde Ruben gekregen. Ze gaan trouwen! Maar in de aanloop naar de grote dag doen zich de nodige strubbelingen voor. Daarnaast maakt Isa zich zorgen om haar vriendin Floor, die probeert om te gaan met de extreme vroeggeboorte van haar zoontje. En gaat het wel goed tussen Stijn en Bram? Isa’s happy end is niet compleet als haar vrienden niet gelukkig zijn. Maar hoe kan zij in haar eentje alles fiksen?

Een droombruiloft voor Isa en Ruben?

Voor het eerst in haar leven heeft Isa eigenlijk niets te wensen over. Maar dat geldt niet voor haar dierbare vrienden.
Floor en Mas worden overvallen door de extreme vroeggeboorte van hun kindje. En Stijn heeft zijn werk in het buitenland, waar hij zo van houdt, opgegeven om te investeren in zijn relatie met Bram. Maar maakt dit hem wel echt gelukkig?


Dan zijn er nog Isa’s ouders en schoonouders die iets heel anders verstaan onder een kleine en intieme bruiloft dan het aanstaande paar zelf. Isa neemt zich voor haar grote dag door niets of niemand te laten verpesten. Zolang ze maar in die ene perfecte bruidsjurk past. Ze is vastbesloten om een happy end te krijgen, voor haar en al haar vrienden. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd?

Verschenen in 2013Inspiratie voor dit boek

Pas op: dit verhaal bevat spoilers over de eerder verschenen delen in deze reeks Zwaar verliefd! en Zwaar beproefd!

Het was altijd mijn wens en bedoeling om een trilogie te schrijven over Isa en Ruben. Natuurlijk hing dat helemaal af van hoe succesvol de boeken zouden zijn, maar toen duidelijk werd dat heel veel lezers deze personages in hun hart gesloten hadden, wist ik dat na deel twee ook een derde deel zou volgen. Ik had zelfs de titel al in gedachten: Zwaar verguld! En dat het om de bruiloft van Isa en Ruben zou draaien, had ik ook al bepaald.

Met een nieuw boek beginnen, is een van de allerleukste dingen die je als schrijver kunt doen. Alles ligt nog open. Je kunt bedenken wat je maar wil. The sky is the limit. De hoofdpersonages stellen zich voorzichtig aan je voor en je begint hen te ondervragen, ondertussen elk detail noterend dat ze aan je kwijt willen. Er ontwikkelt zich een plot, je doet je research, en denkt diep na over de hobbels die je voor je hoofdpersonen gaat opwerpen, zodat zij de ontwikkeling kunnen maken die jij voor hen in gedachten hebt. Zonder die ontwikkeling heb je geen boek. Of in ieder geval, geen goed boek. Je personages moeten iets willen. Ze moeten dromen en doelen hebben en allerlei obstakels overwinnen om die te bereiken. Ze moeten groeien, boven zichzelf uitstijgen en betere versies van zichzelf worden. 

Logisch gevolg hiervan is, dat een roman meestal niet begint met de situatie waarin alles rozengeur en maneschijn is voor de hoofdpersonages. Mocht dat wel zo zijn, dan voel je al aan dat binnen een paar bladzijden het hele kaartenhuis gaat instorten. Een roman gedijt niet op gelukkige personages. Sterker nog: gelukkige karakters zijn dodelijk saai. Je hebt er niks aan. Je kunt er niks mee. Elke schrijver met een gezond verstand zorgt dat hij er verre van blijft zich met zulke personages in te laten. En toen kwam het idee voor deel drie in de Zwaar! reeks en mocht ik aan de slag met het gelukkigste koppeltje uit de historie van de Nederlandse literatuur: Isa en Ruben.

Het is mooi om met personages te werken die al een hele geschiedenis samen hebben. Aan de andere kant is het lastig om er een origineel verhaal van te maken. Een derde deel zou alleen zin hebben als het iets essentieels toevoegt. Het moet meer zijn dan een herhaling van zetten, meer dan een variatie op eerder gemaakte grappen, en het opvoeren van dezelfde ruzies en dilemma’s.
En ook méér dan een boek over het organiseren van een bruiloft met alle toestanden van dien. (Al komen die toestanden natuurlijk óók aan bod, omdat dat gewoon heel erg leuk is en soms mag je je als schrijver best even iets leuks gunnen.)

In Zwaar verguld! heeft Isa (bijna) alles wat ze zich maar wensen kan, dus haar focus ligt niet zozeer bij haar eigen problemen, als wel bij die van haar vrienden. De vroeggeboorte van het zoontje van Floor en Mas brengt de kersverse ouders veel onzekerheid en zorgen. Stijn en Bram ontdekken dat hun verwachtingen voor de toekomst en hun relatie nogal verschillend zijn. Hoe gaan Isa en Ruben om met (schoon)ouders die allemaal de regie over de bruiloft willen, en daarbij de wensen van het bruidspaar zelf uit het oog verliezen? Krijgen Isa en Ruben hun “lang en gelukkig” en geldt dat ook voor hun vrienden? Je leest het in het slot van de trilogie: Zwaar verguld!