Zwaar verliefd!

Isa, een jonge, getalenteerde dierenarts valt als een blok voor Ruben als ze midden in de nacht zijn chocoladebruine labrador moet redden van… chocoladevergiftiging. Ze hebben meteen een klik, maar Isa kan niet geloven dat Ruben meer voor haar voelt dan bewondering voor haar daadkrachtige optreden. Hij is namelijk de perfecte man en zij… tja… hoe kan zij ooit genoeg voor hem zijn?

Isa is vol zelfvertrouwen als het op haar werk aankomt. In de liefde is het een ander verhaal.

‘Eigenlijk zijn mijn vriendinnen en ik net Sex & the City. Al heb ik in geen tijden seks gehad. En die stad waarin ik woon is ook niet echt New York of zo. Sommigen zouden het misschien een dorp noemen. We zijn trouwens ook maar met z’n drieën, maar ik weeg in mijn eentje wel net zoveel als Carrie en Samantha bij elkaar. Dat compenseert die ontbrekende vierde vriendin dan weer wel.’

Zwaar verliefd! was het droomdebuut voor Chantal van Gastel. Ze zette zichzelf in één keer op de kaart. Nu is het boek ook verfilmd met Jim Bakkum Barbara Sloesen in de hoofdrollen.


Deze feelgoodklassieker draait om Isa, een jonge dierenarts die enorm zelfverzekerd is als het op haar werk aankomt. Maar als het om haar gewicht en de liefde gaat, is haar zelfvertrouwen ver te zoeken. Zeker nu ze als een blok valt voor Ruben, de ontzettend aantrekkelijke eigenaar van een labrador waar ze een levensreddende actie bij heeft uitgevoerd. Maar hoe zorgt ze ervoor dat hij net zo gek op haar wordt als op zijn hond?

Verschenen in 2008Inspiratie voor dit boek

Mijn debuutroman Zwaar verliefd! verscheen in 2008, en is daarmee inmiddels een feelgoodklassieker. Het boek schreef ik in 2005, in een tijd waarin niemand nog gehoord had van de bodypositivity beweging, en waarin één enkel schoonheidsideaal de media beheerste. Zo ook de personages in boeken. Ik wilde schrijven over een vrouw zoals ikzelf, die worstelt met dezelfde onzekerheden als ikzelf had. En zo is Isa ontstaan.
Ik schreef het boek in een periode dat ik hard aan het werk was om gewicht te verliezen. Ik had een uitgebalanceerd eetpatroon en was minstens drie keer per week in de sportschool te vinden. Alles in mijn leven stond op dat moment in het teken van mijn afvalrace en daar had ik het veel over met de vrouwen om me heen.

Ik vertelde over die ene spijkerbroek, waar ik zo graag in wilde passen, of over hoe gênant het was als ik tijdens het sporten met een paars hoofd op de crosstrainer stond, terwijl andere vrouwen er fit en aantrekkelijk uit bleven zien. Het leverde vaak hilarische gesprekken op en ik besefte dat ik niet de enige was, die onzeker was over haar uiterlijk. Bijna iedere vrouw die ik kende, bleek zich erin te herkennen. 

Ik heb een groot deel van mijn leven met overgewicht geworsteld en dacht dat al mijn onzekerheden specifiek daarmee te maken had. Maar wie ik ook sprak, welke maat ze ook hadden, hoe mooi en slim die vrouwen ook waren, iedereen kende wel het moment dat ze in de spiegel keken en niet zagen wat ze wilden zien. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat we allemaal een Isa in ons hebben. En dat het om méér ging dan om ons gewicht.

Isa kwam tot leven. Ze was een combinatie van mezelf en een heleboel andere vrouwen uit mijn naaste omgeving. Ik vergrootte mijn eigen denkwijze uit en samen met mijn zus, die mijn partner in crime was tijdens het afvallen en bij het creëren van Zwaar verliefd!, bedacht ik alle hilarische toestanden die in het boek voorkomen. Pashokjesellende, vriendinnen met het perfecte figuur die er fantastisch uitzien in alles wat ze van het kledingrek plukken en natuurlijk die ene grote, onbereikbare liefde. De man van je dromen, bij wie je meteen ontoerekeningsvatbaar wordt, zodra je in zijn buurt komt.

Ik wist dat ik iets bijzonders aan het maken was. Dat merkte ik aan de reacties als ik het over mijn boekidee had. Ik voelde dat dit vrouwen zou aanspreken. Inmiddels hebben we talloze rolmodellen op Instagram die ons laten zien dat we allemaal mooi zijn op onze eigen manier. Dat elk lichaam er mag zijn. Maar vóór die uiterst belangrijke beweging op gang kwam, hadden we Isa. 
De boodschap van het boek is niet dat al je problemen opgelost zijn als je afvalt. Wel dat je eraan kunt werken om de beste versie van jezelf te worden. En dat je misschien gaandeweg ontdekt dat dit niet gaat om je looks, maar om wie je van binnen bent. Dat is wat Isa gaandeweg ook leert.