Zwaar verliefd! DE FILM

Eindelijk mag ik het bekendmaken. Het grootste, leukste nieuws uit mijn hele carrière tot nu toe. Ik kon niet wachten om het met jullie te delen, maar dat moest ik wel. Veel te lang. Soms wist ik niet wat ik moest antwoorden als ik voor de zoveelste keer werd gevraagd wanneer er weer een nieuw boek van me zou verschijnen. Ik was namelijk nog niet begonnen aan een nieuw boek en daar had ik een heel goede reden voor, maar die was geheim. Dus moest ik elke keer vaag blijven, terwijl ik niets liever wilde dan vertellen waar ik nu echt mee bezig was. En nu ik dat eindelijk mag doen, kan ik de juiste woorden niet vinden. Want er is bijna niets dat kan uitdrukken hoe ik me voel, nu ik dit nieuws aan jullie kan melden: Zwaar verliefd! wordt verfilmd!

Yes, je leest het goed. Zwaar verliefd! wordt verfilmd! Zwaar verliefd! wordt verfilmd! ZWAAR VERLIEFD! WORDT VERFILMD! Ik kan het zelf nog maar nauwelijks geloven, al heb ik al even de tijd gehad om aan het idee te wennen. Ruim een jaar om precies te zijn, want zo lang is het ongeveer geleden dat we voor het eerst met elkaar aan tafel zaten om over een eventuele verfilming te praten. Destijds nog met een andere productiemaatschappij erbij, maar voor ik dat lange verhaal met jullie deel (dat eigenlijk al in 2010 begint), eerst maar even de belangrijkere details. Want nu denk je misschien: wat fijn voor je, Chantal, maar dat de filmrechten zijn verkocht, betekent natuurlijk nog lang niet dat we die film binnen nu en afzienbare tijd ook werkelijk in de bioscoop kunnen verwachten.

De opnames zijn al van start gegaan.

Inderdaad, dat is wel een dingetje met filmrechten, je moet altijd maar afwachten of de film er ook daadwerkelijk gaat komen. Dat heeft alles te maken met geld. Heel erg veel geld. Want een film maken is nu eenmaal duur. Daarom neemt een producent meestal een optie op de filmrechten en dan spreek je een termijn af waarbinnen de producent die optie moet lichten. Dat kan bijvoorbeeld een jaar zijn en voor die periode maakt de producent dan exclusief aanspraak op de filmrechten (je kunt dus niet met iemand anders in zee en de producent gaat aan de slag om het budget rond te krijgen). En dan begint vaak een heel lang traject van fondsenwerving, waardoor de optie soms met nog een jaar verlengd moet worden, en nog eens, en nog eens. Soms ben je dan tien jaar verder voor er eindelijk een go is. En soms komt die go helemaal nooit en blijven de filmplannen eindeloos op de plank liggen wachten tot het moment daar is. Of niet.

Dat is ook de reden dat de producent die Zwaar verliefd! gaat verfilmen wilde wachten met het naar buiten brengen van het nieuws. Het zag er namelijk positief uit, en het was de bedoeling om snel van start te gaan. En dat is dus gelukt! Ik kan nu niet alleen melden dat de rechten verkocht zijn, nee, het is nog mooier dan dat. De opnames zijn al van start gegaan! Ja echt, op dit moment worden Isa, Ruben, Bo en al hun leuke vrienden – de personages die mij (en jullie!) al tien jaar zo dierbaar zijn – tot leven gebracht door de meest fantastische cast die ik me maar kan wensen. Dinsdag 14 november was de eerste draaidag, waar ik natúúrlijk bij aanwezig was en in het najaar van 2018 kunnen je het resultaat in de bioscoop zien!

Grootste droom

Blij is het understatement van de eeuw om te beschrijven hoe ik me nu voel. Ik ben over the moon. De afgelopen weken kon ik haast aan niets anders meer denken dan het moment dat ik op de set zou staan en met eigen ogen zou zijn dat het allemaal echt ging gebeuren. En nu dat moment geweest is en ik het eindelijk aan jullie mag vertellen, geloof ik het nog steeds niet helemaal. Het is misschien wel de grootste droom die ik ooit had en nu gaat die uitkomen. Ik ben ook zo benieuwd hoe jullie dit vinden, want ik krijg nog bijna wekelijks mailtjes over Isa en Ruben van nieuwe lezers die de boeken net ontdekken en van lezers van het eerste uur die willen weten hoe het nu met ze verder gaat na drie delen. Ik vind het ook zo leuk voor alle fans van de serie, dat er een nieuw hoofdstuk te ontdekken valt en ik hoop dat jullie (bijna) net zo van het hele proces gaan genieten als ik. Want natuurlijk ga ik je daarin meenemen. We hebben heel veel leuke plannen om je onderdeel van deze verfilming te laten zijn en dat begint bij social media, waar ik je zoveel mogelijk ga laten zien van wat we aan het doen zijn.

Loslaten

Wat kun je verwachten? Nou, een beetje van het vertrouwde én een beetje van het nieuwe. Ik heb in het begintraject heel erg veel met de producent, regisseur en scenarioschrijvers gesproken over de boeken en de karakters. Over de gedachte erachter. Over wat de kern van het verhaal is en wat lezers zo mooi en boeiend vinden aan Isa en de andere personages. Die basis ligt er en ik had en heb nog steeds het gevoel dat die met respect behandeld gaat worden. Ik heb de eerste versies van het scenario steeds meegelezen, voorzien van feedback en meegeschreven aan bepaalde kernscènes. En daarna heb ik het los moeten laten, om iedereen de ruimte te geven zijn of haar werk te doen. Ik zal niet liegen, dat is best een beetje moeilijk, want het liefst wil je als auteur elke stap bepalen en elk zinnetje goedkeuren. Maar als je wilt dat die film er ook daadwerkelijk komt, moet je ook weten wanneer je dingen los moet laten. En dat heb ik zo goed mogelijk geprobeerd. (Had ik al gezegd dat dat moeilijk is?)

Er zullen dus dingen anders zijn, maar wat ik alvast gezien heb tijdens de opnames maakt me ontzettend enthousiast. En wat hebben we een prachtige, innemende Isa. En de beste Ruben die ik me kan voorstellen. En dan heb ik het nog niet eens over Bram, Stijn, Floor, Daph, Tamara, Marleen, Mas en Robin. O, ik vind het zo geweldig! Jij ook? Laat me weten wat je ervan vindt.

Meer over Zwaar verliefd! de film? Klik hier.